dijous, 28 de desembre del 2006

Immigrants. El continent mòbil.

Tot i que no sempre comparteixo la línia editorial ni el tractament d'alguna informació de La Vanguardia, crec que el grup Godó té productes de molta qualitat com ara la publicació Vanguardia Dossier. El seu darrer exemplar, dedicat a la immigració, és un bon exemple de rigor informatiu, d'exhaustivitat en la presentació de dades i de pluralitat d'enfocaments, en relació a un tema que segons sembla preocupa cada vegada més. La seva lectura ens recorda, per exemple, que les migracions són qualsevol cosa menys noves, que Canadà o els països del Golf Pèrsic tenen un percentatge d'immigració molt superior al de qualsevol altre país occidental, que d'aquí a cinquanta anys Àfrica haurà doblat el seu nombre d'habitants, o que Girona és una de les demarcacions peninsulars amb major percentatge d'estrangers.

Malgrat que es tracta d'un fenòmen tan antic com la pròpia humanitat (el nostre ancestre, l'homo sapiens del qual descendim, aparagué a Àfrica), la immigració i els desplaçaments humans prendran en els propers anys un paper protagonista en tots els àmbits de la vida pública, des de les relacions internacionals fins als nostres paisatges urbans, passant per l'economia, la cultura o el fet religiós. Les noves societats que en resultaran requeriran, al meu entendre, un apuntalament dels serveis públics i una consideració de l'immigrant com a igual en obligacions i drets. Per contra, em generen certa prevenció algunes propostes que consideren l'estranger com a presubjecte a qui se li ha d'exigir, per a esdevenir un igual, la demostració de determinades actituds, esforços o resultats no exigibles als altres ciutadans.

En qualsevol cas, més enllà de les opinions democràtiques de cadescú, cap de les quals ha de ser menystinguda, aquest número de la Vanguardia Dossier és molt recomanable. Per llegir i conservar.

2 comentaris:

  1. Jordi,
    Endavant amb la tasca blocaire. Esperem que tinguis prou temps en la teva renovada vida professional a la Generalitat per anar afegint-hi textos. Records torroellencs,
    Joan

    ResponElimina
  2. Abans de res, felicitar-te pel teu nou càrrec. Dit això, esperem que els d'ERC us acosteu més als vostres votants i tingueu present les seves preocupacions sobre aquest tema. En immigració, no es poden fer comparacions tant fàcilment amb Canadà o EEUU, entre d'altres coses perquè allà el 99% de la població és d'origen immigrant, i el model d'Estat i economia és completament diferent.

    Salutacions,

    http://votant.bloc.cat

    ResponElimina