dilluns, 30 de juny del 2008

Cooperació transfronterera.

Fa un parell de setmanes ens reunírem a Empúries representants de tots els serveis territorials que té la Generalitat a Girona, amb responsables homòlegs de l'estructura que té l'estat francès (a través de la Prefectura del departament dels Pirineus Orientals) a la Catalunya Nord. La trobada fou demanada des de la Prefectura i vehiculada a través de la Casa de la Generalitat a Perpinyà (des d'on, amb en Jordi Fernández al capdavant, s'està fent una excel·lent tasca en favor dels interessos dels ciutadans dels dos territoris). I remarco aquest fet perquè em sembla rellevant que un organisme del govern estatal de França s'adreci directament, reconeguent-lo com a interlocutor, a un ens subestatal.

Amb tota la modèstia, deixeu-me dir que aquesta fou una trobada històrica, tant per la seva novetat (no s'havia fet mai) com per la importància dels temes tractats (cooperació transfronterera en matèria de seguretat, emergències, laboral, de joventut, etc...). No ens preocupa tant la gran política internacional (aquest no és el nostre àmbit) i defugim també un determinat pancatalanisme paternalista vers el nord. Ens preocupa, en canvi, les necessitats diàries de la gent, i saber estar a l'alçada a nivell de serveis públics d'uns ciutadans que cada vegada tenen més mobilitat entre una banda i l'altra de la ratlla.

Hem de treballar plegats des de Girona i amb la Catalunya Nord per adaptar els nostres serveis públics educatius i assistencials, la nostra promoció del territori, les polítiques d'ajut als joves, el mercat laboral, els transports, la intervenció en matèria d'emergències.... a una realitat en què la frontera és només una divisió administrativa. Als nous temps, noves polítiques, que han de ser de proximitat. I aquestes noves polítiques vindran des de Girona i Perpinyà, no pas sols de Paris ...ni de Barcelona.

Aquí teniu unes referències de la trobada als mitjans gironins: Notícia a El Punt, notícia al Diari de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada