diumenge, 29 de juny del 2008

Josep Pla - Günter Grass.

Com se sap, l'any 2004 l'escriptor, artista plàstic i premi Nobel Günter Grass, junt amb la seva esposa, féu una estada de descans de deu dies a Madremanya. En aquells moments, gairebé ningú aquí coneixia la vinguda de l'escriptor, a banda de l'editor Hans Meinke i del president Pasqual Maragall, amic de Grass, qui el visità aquells dies. L'autor, acostumat a passejar amb el bloc de notes i el carbonet, es va deixar captivar pels paisatges de l'Empordà i els plasmà en una sèrie de dibuixos que més endavant es convertiren en l'exposició Pels camins de l'Empordà. Homenatge a Catalunya, de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007.

I -vés per ón!- resultà que la incansable Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla de Palafrugell, tot visitant la mostra de Franfurt, va tenir la genial idea de posar en relació els dibuixos empordanesos de Grass amb diversos textos de Pla sobre l'Empordà que tan havia trepitjat. El projecte s'ha concretat en una meravellosa exposició a la Fundació de Palafrugell, en la inauguració de la qual vaig tenir l'honor de participar ahir dissabte, titulada Günter Grass - Josep Pla, pels camins de l'Empordà.

Gràcies a aquest projecte, els dos grans noms de les lletres catalanes i alemanyes del segle XX, aquests grans monstres de la literatura que tants punts en comú comparteixen, es retroben, tal com escriu Aguiló en el catàleg de la mostra, en un diàleg virtual que ha resultat fecund i enriquidor, fruit de l'enorme capacitat d'observació i la sensibilitat intel·ligent que els caracteritza.

Molt recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada