diumenge, 11 de març del 2007

Entrevista a El Punt.

Jordi Martinoy: «El tòpic ‘Girona, rai' és una burla perquè en realitat s'arrosseguen molts problemes»
Jordi Martinoy.DELEGAT DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A GIRONA
El nou delegat del govern català a Girona farà 40 anys el setembre vinent i es presenta amb una dilatada experiència en municipalisme, com a polític i com a funcionari.
Jordi Martinoy és el primer delegat republicà a Girona d'aquesta etapa democràtica i assegura que se sent molt orgullós de ser d'ERC. Aposta per polítiques de proximitat amb la gent i per estendre el «bon moment» d'alguns sectors gironins en tots els àmbits del territori
-Quina impressió li fa, d'entrada, la situació actual de les comarques gironines?
-«És un moment molt bo per a les comarques gironines. Ens hem desmarcat de la resta de demarcacions catalanes en qüestions d'àmbit econòmic. Ara bé, hi ha moltes realitats, com la de Girona i les de l'Alt i el Baix Empordà, que estarien en un primer vagó, però hi ha altres vagons, com el de l'interior del Ripollès i de municipis petits, on es detecten més mancances. Un dels reptes estratègics és estendre el bon moment arreu i en tots els àmbits, sobretot econòmic i social.»
-Està d'acord, doncs, a desterrar el tòpic de “Girona, rai”?
-«Totalment, Girona arrossega problemes. El tòpic pot amagar la realitat vigent i crec que és una burla dir que Girona, rai. Hi ha gent amb situació molt precària i altres sense expectatives d'evolució professional o de comprar-se un habitatge.»
-La immigració és una realitat amb prou manifestacions problemàtiques. La demarcació de Girona és, de les de tot l'Estat, una de les que més població immigrada té.
-«Hi ha manifestacions problemàtiques, sobre les quals ja es treballa, però també n'hi ha de positives. Hi ha sectors productius a Girona que tiren endavant bàsicament gràcies a la immigració. Girona és de les demarcacions amb més immigració, però també de les que té un índex d'atur més baix i hi continua faltant mà d'obra en alguns sectors. I aquestes persones no seran immigrants tota la vida, perquè si es queden, arribarà un moment que ja seran d'aquí.»
-Malgrat aquest enfocament teòric general, hi ha determinats barris a diferents ciutats que ja són considerats una mena de guetos d'immigrats. És reversible aquesta situació?
-«Hi ha mesures pal·liatives, com ara dignificar molt els barris, fer-los atractius per a tothom, no tan sols per a un sector de la població, i aturar-ne la fugida. Amb la llei de barris se n'han identificat on calien aquestes mesures i la Generalitat hi actua conjuntament amb els ajuntaments. També hem de tenir clar tots que no s'ha de generar demagògia amb aquestes situacions ni fer-ne un ús electoral, perquè de vegades, hi ha una certa tendència a magnificar les coses en l'àmbit de la lluita partidista.»
-Sovint, els partits tan sols es fan ressò del que sent la societat.
-«Sí, però els partits i els governants tenim un plus de responsabilitat i cal solucionar i no generar més focus de tensió.»
-La responsabilitat dels serveis que corresponen a Interior deixarà de recaure en el delegat del govern. Ho veu com una amenaça a les seves funcions?
-«La delegació és l'únic àmbit interdepartamental a Girona, l'únic on veure els problemes amb un caràcter transversal, al marge de com decideixi organitzar-se cada departament. Pel que fa a Interior, es preveu una reestructuració, que s'ha d'acabar de definir en el territori. Si això significa un increment de l'estructura de l'administració descentralitzada, ho veig positiu; no m'ho prenc com una amenaça al meu càrrec. De fet, aquestes feines ja s'exerceixen i simplement falta l'adaptació, que probablement serà abans de l'estiu.»
-El fet que vostè sigui el primer delegat republicà de la història democràtica recent, es notarà en l'orientació de les polítiques del govern a Girona en algun sentit?
-«Jo em sento molt orgullós de ser d'ERC i a més, crec molt en l'aposta que ha fet el partit. Després d'haver alçat la bandera del sobiranisme i de les esquerres, ara ha d'alçar la del bon govern. En aquesta línia, es donarà prioritat a la institució, en el marc del pacte de govern. Crec molt en la proximitat amb el territori i amb la gent, de manera que els serveis a les persones tindran molta importància per a nosaltres.»
-Es tenen ganes d'abordar finalment en aquesta legislatura la reorganització territorial del país?
-«Primer hem de veure com queda l'Estatut i si va bé, potser el tema d'organització territorial es podrà aprovar en aquesta legislatura.»
-Vostè ve del municipalisme i sap que un dels principals problemes n'és el dèficit de finançament. Té solució a mitjà termini?
-«És una diagnosi que comparteixo. És veritat que mai en la història de la Generalitat recuperada s'havia fet un salt tan important en la millora d'aportació de recursos als municipis com en els últims tres anys i en aquesta legislatura, se seguirà la mateixa línia. Però hi ha un problema estructural: la llei d'hisendes locals depèn de Madrid, no de Catalunya.»
-I no hi ha possibilitats de traspassar la competència?
-«És bàsic arreglar el finançament de Catalunya, tenir més ingressos per ajudar els municipis. Pocs canvis qualitatius farem si això no se soluciona.»
-El territori gironí va molt enrere en grans infraestructures.
-«Pel que pertoca a la Generalitat, s'ha fet molta feina els últims anys i encara se'n farà més. Pel que fa a les infraestructures dependents de l'Estat, van lentes i hi ha un dèficit molt greu de molts anys de no inversió a Catalunya. En els darrers anys, hi ha hagut més previsió pressupostària, però no sempre s'ha executat. Hi ha previsions de millora, però abans no atrapem el dèficit estructural de tants anys, ha de passar força temps, a menys que s'incrementin notablement els recursos.»
-L'aeroport pot arribar a morir d'èxit?
-«La situació és força sòlida. Ryanair, difícilment marxarà d'un dia per l'altre, cada cop hi ha més companyies interessades i la societat gironina l'ha incorporat com un fet consolidat. A més, l'aeroport té encara més capacitat de creixement i sense una segona pista.»
PURI ABARCA / SALVADOR GARCIA-ARBÓS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada