No és una exageració afirmar que l’administració de justícia a les comarques de Girona es troba en una cruïlla important, com s’hi troba també en el conjunt de la nació. I és que tots els actors de la justícia gironina han d’afrontar importants reptes de futur, com ara la seva modernització –tant tecnològica com organitzativa-, l’estabilització de les seves plantilles, la creació dels òrgans judicials que ara ens manquen i la resolució, d’una vegada per totes, de la infrarrepresentació de la llengua catalana en els jutjats.
Pel que fa als reptes de la modernització, podem afirmar que en els darrers anys s’han fet els deures relatius a la disponibilitat d’edificis judicials dignes, moderns i funcionals, amb l’excepció de Santa Coloma de Farners. Precisament en aquest partit judicial el departament de Justícia està treballant intensament per a tenir, el 2018, en nou espai que integri els dos edificis existents. En aquesta mateixa línia de modernització i eficàcia, també s’avança en l’extensió de la nova oficina judicial, que ja és una realitat a Girona i a Olot i que ben aviat ho serà també a Blanes i, més endavant, a la Bisbal.
D’altra banda hem començat el gran canvi, que també serà cultural i organitzatiu, que suposa el projecte d’ejusticia.cat, per implementar l’expedient judicial electrònic. Actualment, el nou sistema, que millora la forma de treballar cara endins i també en relació als operadors jurídics externs de les oficines judicials, ja comença a funcionar en els jutjats civils i socials de Girona. I l’any 2017 el tindrem a la jurisdicció penal. Un cop instal·lat el gruix de l’ejusticia, els diversos operadors jurídics ja podran relacionar-se i gestionar la seva feina amb eines de les TIC, amb una important millora de temps, transparència i eficiència.
Més complicat serà acabar amb l’extrema mobilitat de jutges i magistrats, que impacta molt negativament en diversos partits judicials gironins, així com resoldre la manca d’ús del català –ambdós problemes força interconnectats-. Tot i que a Girona tenim uns indicadors d’ús de la llengua pròpia superiors a la mitjana catalana, també és cert que els nostres encara són paràmetres inadmissibles. Com no s’escapa a ningú, es tracta de problemes en relació als quals l’àmbit de decisió es situa fora de Catalunya. Per això resulta necessari reivindicar, també en aquest àmbit, tots aquells instruments d’estat que avui no tenim.