dijous, 24 de maig del 2007

Una tasca encomiable (article premsa d'avui).

El diumenge que ve viurem una jornada electoral intensa i plena d’emocions. Seguirem els flaixos de les càmeres, les retransmissions en directe de les compareixences dels diverses líders, veurem l’alegria dels candidats que assoleixen l’alcaldia i també la decepció d’aquells que no han obtingut els resultats esperats. És la cara pública d’una jornada en què es començarà a visualitzar el mapa municipal gironí per als propers quatre anys.

Però també diumenge a la nit, més cinquanta alcaldes i alcaldesses de les comarques gironines veuran completat el seu cicle polític com a màxims representants del seu ajuntament. Persones que han dedicat gran part de la seva vida a dirigir el seu consistori, a dialogar amb els veïns, a trobar solucions a problemes inimaginables; persones que han representat durant vuit, setze o, alguns d’ells, vint-i-vuit anys, el seu poble davant tots els ciutadans i la resta d’institucions.

No hem d’estalviar elogis per aquests alcaldes i alcaldesses. Com a delegat del Govern ara i com a director dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques en el període anterior, he viscut amb ells experiències difícils i satisfaccions compartides, però sempre he detectat que la seva prioritat és el seu poble, la millora dels serveis i equipaments i, en definitiva, el benestar dels seus ciutadans i ciutadanes.

Els alcaldes són la base del nostre sistema institucional. La seva credibilitat i dedicació és també la de tot el sistema. Són una figura essencial en la nostra societat democràtica; governin pobles petits o grans, amb major o menor pressupost, la seva presència és insubstituïble. I són sempre els primers receptors de totes les demandes dels ciutadans, en tinguin o no competències.

És per això que com a representant de la Generalitat em sento en l’obligació moral de reconèixer la tasca que realitzen els nostres alcaldes i alcaldesses. I no només això, sinó també, i sobretot, d’estar-hi al seu costat i de permetre que puguin desenvolupar les polítiques oportunes. En aquest mandat municipal que ara finalitza, el Govern de la Generalitat ha fet un gran esforç per millorar els recursos dels municipis. Les xifres en què s’han dotat els principals programes d’ajut al món local (Pla Únic d’Obres i Serveis, Fons de Cooperació Local de Catalunya, ajuts per a la creació de places de llars d’infants, programes per a l’atenció de població immigrada, Pla de Desenvolupament Rural, ajuts per a la millora d’equipaments locals de salut...) han arribat a duplicar, en molts casos, les quantitats del mandat anterior. Malgrat tot cal reconèixer que, camí dels trenta anys dels ajuntaments democràtics, resta molt per fer per a garantir la suficiència financera local. I aquesta és una constatació que encara fa més meritosa la feina dels nostres alcaldes i alcaldesses.

Quan diumenge a la nit els candidats obrin el cava o marxin capcots cap a casa, hi haurà alcaldes que s’acomiadaran modestament de la seva tasca política, sense estridències ni mitjans de comunicació. En tot cas, voldria que aquestes línies serveixin per acompanyar el comiat amb el reconeixament i l’agraïment que mereix la bona feina feta.

3 comentaris:

  1. Jordi,

    No creus que hauria estat millor fer l'acte d'acomiadament dels alcaldes desprès de les eleccions?

    La idea la trobo molt encertada, l'article em va encantar, però vaig trobar que fer un acte pels alcaldes que no es presenten a 2 dies de les eleccions, convidant-los amb tant poc temps de marge, no es del tot correcte. Ho haurieu pogut fer desprès de les eleccions, o en tot cas, a prinicipi de campanya o a la precampanya.

    Res més, només és una reflexió en veu alta

    ResponElimina
  2. Anònim, la data i el format d'aquest acte es va parlar prèviament amb els alcaldes. D'altres institucions, com algun consell comarcal, també han fet actes similars aquests dies. Fer-ho passades les eleccions, hagués plantejat el dubte de incloure-hi els alcaldes que s'hagin vist desplaçats del càrrec pels resultats electorals o pels acords de formació de majories que s'endegaran fins el dia 16 de juny. Es tracta d'alcaldes que seguiran a la primera línia de la política, com a caps d'oposició o que potser aviat tornaran a ostentar l'alcaldia. Per contra, la nostra idea era fer un homenatge als alcaldes que no optaven a la reelecció. De totes maneres, totes les crítiques són benvingudes, si es formulen amb el to constructiu de la teva. Gràcies.

    ResponElimina
  3. Me n'oblidava: L'acte l'havíem de fer una vegada tancades definitivament les llistes electorals, moment en què ja és "oficial" que un alcalde no es presenta. No tenia sentit fer-lo abans.

    ResponElimina