dilluns, 24 de desembre del 2012

ABS de l'Escala. Privatització o despropòsit?



Aquestes setmanes ha estat objecte de polèmica l'adjudicació, de moment amb caràcter provisional, de la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala i dels seus consultoris d'influència, a l'empresa EULEN. Una empresa dedicada bàsicament a la prestació de serveis a les empreses, i sense experiència en la provisió de serveis assistencials al Servei Català de la Salut. Des del territori s'ha criticat unànimament una suposada privatització del servei públic de la salut.

Deixeu-me dir d'entrada que em costa, a nivell conceptual, considerar privatització la gestió indirecta d'un servei públic. També cal recordar que en la nostra història recent, la sanitat catalana ha destacat no només per la qualitat en la prestació dels serveis assistencials als usaris, sinò també per ser pionera en la incorporació de les tècniques de la gestió pública més avançada. Potser precisament aquest és el motiu d'aquella qualitat. Les polítiques de desburocratització, la gestió gerencial, l'avaluació de resultats, les cartes de serveis, ...han comportat, malgrat tot, una sanitat catalana eficaç i eficient, que ja voldrien molts països del nostre entorn.

En el marc d'aquestes polítiques de modernització organitzativa i de gestió, també cal destacar la utilització de la competència interna com a generadora d'eficiència. Convertir l'Institut Català de la Salut en un proveïdor més del sistema, al costat dels operadors de titularitat privada, ha incorporat més competitivitat en el conjunt del sector. Així com també ho ha fet possible l'important paper  d'associacions, consorcis i entitats religioses en la configuració del nostre sistema de salut.

La gestió de l'ABS de l'Escala per part d'una empresa privada aliena al sector potser no és una privatització, però si un despropòsit. La Fundació Salut Empordà, que no té afany de lucre i que és el proveïdor més conegut i prestigiat a la zona, amb una trajectòria de gestió impecable, ha quedat desplaçada per EULEN. Cal tenir en compte, a més, que Salut Empordà gestiona l'hospital de referència de la comarca, generant així economies d'escala que ara es veuen amenaçades.

En moments com els actuals cal ser molt vigilants per garantir la continuïtat del nostre sistema de salut. Continuïtat, que en temps de migradesa de recursos, passa per seguir innovant imaginativament en la gestió que l'ha caracteritzat en els darrers decenis. Una gestió moderna i de qualitat que poc té a veure amb l'aplicació dogmàtica d'ideologies neoliberals o amb despropòsits com el cas de l'Escala. Als empordanesos ens queda esperar que els Reis Mags de l'Orient ens portin una revisió d'aquesta adjudicació tan raonadament qüestionada.

1 comentari:

  1. Quan tinguin privatitzada tota la sanitat pública (o quasi tota) serà el moment en que començaran a cobrar per alguns serveis i n'iran incorporant d'altres de pagament fins a convertir-la en una sanitat per rics.
    No podem deixar que els polítics neoliberals ens segueixin trepitjant!
    Torna ser l'hora de les polítiques socials i d'esquerra!

    ResponElimina