diumenge, 28 de gener del 2007

Carla Bruni o el futur frustrat de la chanson

Aquest dies ha aparegut No Promises, el treball de Carla Bruni enterament en anglès. Novament una veu del sud d'Europa es passa a l'anglès... Sempre ens quedarà el magnífic disc Quelqu'un m'a dit (Gràcies Guille per descobrir-me'l). Un treball amb què alguns -il·lusos com som- vam celebrar la posada al dia de la cançò en francès.

...On me dit que le temps qui glisse est un salaud
Que de nos chagrins il s'en fait des manteaux...


diumenge, 21 de gener del 2007

Llengua catalana, ¿parlem-la més i parlem-ne menys?

Fa dies que em volten pel cap algunes reflexions arran del vell debat sobre la politització de la llengua catalana, que sembla haver-se revifat les darreres setmanes.

Que la llengua catalana és un dels elements definitoris del nostre “estar en el món” com a catalans, no ho discuteix gairebé ningú. Aquest fet, acompanyat del reconeixament jurídic del català com a llengua pròpia de Catalunya, ens indica que els catalans ens reconeixem com a tals mitjançant, principalment, el nostre idioma. Dit això, la qüestió a plantejar és si la vinculació de la llengua al projecte polític del catalanisme ens ajuda o dificulta el que molts voldríem: la millora de la situació del català.

Existeixen models de construcció nacional on la llengua no hi té cap paper o el té força secundari. El procés de creació dels estats procedents de la descolonització anglesa o espanyola durant els segles XVIII a XIX es féu amb les llengües de la metròpoli, no pas recuperant idiomes originals. I l’actual camí de reconstrucció nacional emprès per Escòcia, de la mateixa manera que en el cas d’Irlanda al segle passat, no utilitza massa la bandera de la rehabilitació d'antigues parles. Fins i tot al País Basc escoltem sovint polítics nacionalistes usant el castellà de manera habitual.

Per contra, determinats governs autonòmics dins del projecte ideològic de la dreta espanyola, com ara el de la Galícia de Fraga o el de les Illes Balears, no han escatimat recursos en suport de les respectives llengües pròpies.

Amb tots aquests exemples -demanant disculpes a historiadors i sòciolingüístes per l'insuficient rigor científic en tractar situacions que mereixerien molts més matisos-, només intento constatar que potser el nacionalisme i la recuperació d’una llengua poden anar perfectament deslligats.

Una llengua, més una llengua minoritària o minoritzada com el català, és un patrimoni de la humanitat i no únicament dels seus parlants. Com a tal, els poders públics hi han d’esmerçar recursos en protegir-la i promocionar-la. I de cares a promoure un patrimoni, el més eficaç des de l'òptica de l’acció pública és dissenyar polítiques que sumin complicitats. No és bó que aquí ningú, en funció de la seva opció política, se senti exclòs del projecte de millorar la situació de la llengua catalana. No és bó, ni sobretot és eficaç de cares a aconseguir els resultats pretesos per les polítiques de normalització.

El plantejament de la qüestió a la inversa ens suggereix un altre debat: Pel catalanisme ¿és positiva o negativa la seva vinculació a la llengua?. En tot cas, aquest pot ser objecte de nous comentaris, no necessàriament meus.

Canviant de tema, però no tant, una recomanació musical, ara que corre per la xarxa la campanya jo també compro música en català. Es tracta del treball AireLounge del grup Novo versionant clàssics de la música catalana a l’estil lounge-chill. Escolteu l’Empordà, Que tinguem sort o Qualsevol nit pot sortir el sol en versió chill out, tot imaginant-vos prenent una copa en un capvespre davant d’un mar no necessàriament eivissenc.

dijous, 18 de gener del 2007

meme

Per fi he sabut què és un "meme". Resulta que he de dir cinc coses que se suposa que els hipotètics lectors /-res d'aquest bloc ignoren de mi (gràcies Narcís per l'explicació). Ho intento:

-M’apassiona la ràdio. De molt jove vaig participar en els primers anys de Ràdio Montgrí. Ara, cada dia em desperto amb Catalunya Ràdio i a les nits dono voltes al dial amb diverses ràdios gironines. Al cotxe acostumo a sintonitzar RNE Radio 3.

-No he estat mai a les Illes Balears i la única vegada a la meva vida que he estat a l’estadi del Barça fou el 7 de juliol de 1985 en el concert al Camp Nou d’en Lluís Llach.

-Sempre m’ha interessat la història dels darrers anys de l’imperi àustro-hongarès, durant el llarg regnat de Francesc Josep I d’Habsburg.

-Fa deu anys de tant en tant fumava en pipa, i en aquell moment no m'hagués imaginat que el 2007 seria un fan de la Shakira, com sóc.

-Acostumo a proclamar-me empordanès nouvingut a la ciutat de Girona, i així m’estalvio l’esforç d’haver de compartir o comprendre codis i llocs comuns dels gironins de tota la vida.

dijous, 11 de gener del 2007

Adquisicions perpinyanenques


En una recent visita a la capital del Rosselló vaig adquirir un parell de productes culturals que recomano vivament, sobretot als qui encara conserveu aquell punt de francofília que, culturalment parlant, fins no fa massa encara era molt present al nostre país.
1.- "Les Bienveillantes", de Jonathan Littell. Editada per Gallimard, aquesta novel·la ha estat mereixadora del premi Goncourt 2006. És el gran èxit literari del moment a França, i ara per ara ja s'està traduïnt a marxes forçades a les llengües més importants del món (inclosa la catalana, espero). Curiosament el seu autor és de Nova York. Els ingredients de l'èxit hi són presents: un oficial de les SS alemanyes durant la Segona Guerra mundial retrata en primera persona l'extermini nazi. El llibre indaga sobre els motius i els sentiments que acompanyaven les actuacions dels botxins. Vaig decidir comprar-me'l arran de les recomanacions d'en Joan de Segarra i d'en Jorge Semprún, i n'he llegit una seixantena de pàgines. Malgrat les meves limitacions lingüístiques, crec estar en condicions de pronosticar que el llibre tindrà una important acollida a Catalunya.
2.- "Putain de toi, un hommage à Brassens". Una vintena de músics i grups francòfons de tots els estils homenatgen el cantant més sorneguer de la chanson, Georges Brassens. A ritmes de rap, rai, rock, reagge, etc... van desfilant els èxits més importants del cantant de Seta. Una bona ocasió per recordar "La mauvaise reputation", "Le parapluie" o la imprescindible "Supplique pour être enterré à la plage de Sète". Un altre homenatge a un dels cantants que inspiraren els iniciadors de la nova cançò catalana com ara Josep Maria Espinàs (per cert que el seu treball "Espinàs canta Brassens" fou el primer disc editat per Edigsa l'any 1961).


dissabte, 6 de gener del 2007

Entendre's per a governar.

Veig que en Ridao ha publicat un nou llibre (aquest noi sí que no sé d'on treu el temps!) on analitza les coalicions polítiques a Catalunya durant el darrer quart de segle. Esperant de poder-lo llegir tan aviat com em sigui possible, benvingut sigui un nou treball sobre un tema que disposa de poca tradició d'estudi a casa nostra, com ho és el de la formació i el desenvolupament de les coalicions de partits.

Sovint s'acostuma a atribuir generació d'inestabilitat i d'ineficiències als pactes per a formar govern entre partits que no disposen de la suficient majoria. Però la realitat ens indica que les coalicions electorals han regit la majoria dels països europeus més desenvolupats durant els darrers decenis (vegeu l'article de Matas i Reniu que us adjunto més avall). Espanya, amb el seu bipartidisme imperfecte, en seria una excepció. En canvi, tant Catalunya, com Euskadi i Galícia estan regides per coalicions de partits (serà aquesta una manifestació del fet diferencial?). Fixem-nos també en les comarques gironines. Resulta que les nostres principals institucions estan regides per una coalició de partits: la Diputació de Girona, els consells comarcals del Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany, el Baix Empordà i el Ripollès, així com l'Ajuntament de Girona i altres grans ajuntaments com ara Blanes, Salt, Ripoll, Palamós, etc.

Passant a un nivell teòric, cal destacar el treball de Reniu sobre les coalicions a Espanya. El seu autor, Josep Maria Reniu, manté un interessant bloc dedicat al tema. D'altra banda, la Diputació de Barcelona i, sinò em falla la memòria, també l'Aula d'Alts Estudis d'Electes (vinculada a l'Associació Catalana de Municipis), han format alcaldes i regidors sobre com gestionar eficaçment en una situació de pacte de govern entre diferents partits.

A banda d'aquestes iniciatives, no m'atreviria a afirmar que existeixi al nostre país una autèntica cultura de coalició. Malgrat l'habitualitat del fenòmen, ¿no és cert que les coalicions de govern es perceben com un accident a superar per una futura i sana majoria absoluta?. Però la formació d'una coalició potser no és només un mitjà per fer possible un govern en una situació complicada políticament, potser és també una bona finalitat en ella mateixa. El diàleg, la competència ben entesa entre els coalicionats, el control mutu, l'enriquiment que comporta gestionar afers públics al costat de persones d'altres partits... crec que poden aportar valor afegit a les accions dels governs. I, d'altra banda, determinats episodis de degradació de la vida política s'han produït, precisament, sota majories absolutes.

En qualsevol cas, agradi o no, crec que les coalicions han arribat per quedar-se. També en el nostre món local. Si m'equivoco o no ho sabrem d'aquí mig any.

El arte de gobernar en coalición

Por Jordi Matas y Josep M. Reniu, Universitat de Barcelona (LA VANGUARDIA, 17/09/06):
Mientras en Catalunya aparecen muchas opiniones que destacan los aspectos negativos que conllevan los gobiernos de coalición, el panorama gubernamental mundial muestra que los países más desarrollados y la mayoría de los europeos llevan más de medio siglo gobernados bajo estas fórmulas. En esta ocasión, como ocurría antaño, parece que Catalunya no quiera mirar a Europa, a países como Alemania, Holanda, Bélgica, Austria, Suiza, Suecia, Noruega o Dinamarca. Es cierto que nuestra transición democrática, a pesar del consenso que la guiaba, no culminó con la formación de gobiernos de coalición y que España es uno de los pocos países europeos que en el último cuarto de siglo no han formado ningún gobierno de coalición estatal, pero ello no debería empujarnos a considerar este tipo de gobierno como una anormalidad democrática o como un experimento político circunscrito al ámbito local o autonómico.
Nosotros opinamos todo lo contrario: los gobiernos de coalición permiten que afloren con mayor fuerza los valores democráticos y contribuyen al desarrollo de una actuación política más acorde con éstos. Efectivamente, gobernar en coalición y compartir responsabilidades de gobierno con otras formaciones políticas significa ampliar la base social del gobierno y apostar por el pluralismo político, acercar el gobierno al Parlamento, favorecer un mayor control de la acción de gobierno, promover y enriquecer el debate político, potenciar la negociación entre formaciones políticas, trabajar en equipo sin imponer el criterio de la mayoría y gobernar de forma corresponsable y más transparente. Por otro lado, las sociedades gobernadas por coaliciones obtienen más explicaciones sobre la acción de gobierno, perciben mayor sensibilidad gubernamental hacia sus reivindicaciones, se interesan más por la política y gozan de mayor salud democrática. Gobernar en coalición permite hacer más pedagogía democrática.
Los factores que rodean y condicionan la formación de gobiernos de coalición se encuentran íntimamente vinculados con el fortalecimiento del sistema democrático. Por un lado, la necesidad de crear mayorías parlamentarias sitúa al Parlamento en el centro de la actividad política y otorga una importancia central al diálogo político, lo que da paso al coprotagonismo de las fuerzas políticas minoritarias. Por otro lado, la negociación para la formación de gobiernos de coalición pone de relieve la definición de objetivos partidistas que hagan compatible la más alta expresión de los valores democráticos con la lógica voluntad de influir en el gobierno de la res publica; así como influyen en la consolidación de una opinión pública favorable al respeto por la diversidad, la tolerancia, la solidaridad, el consenso, la integración, la confianza y el gobierno compartido. Finalmente, este proceso descansa asimismo en la interacción de los actores políticos en múltiples escenarios, con lo que la negociación de un gobierno de coalición incluye también la construcción de vínculos sólidos con el resto de los ejecutivos, sean estatales, autonómicos o locales.
Pero también es cierto que gobernar en coalición exige más pericia política, un mayor dominio del arte de la política y, sobre todo, el establecimiento de pautas de comportamiento interno en el seno de la coalición. Un gobierno de coalición debe saber incrementar la comunicación entre gobernantes ygobernados teniendo en cuenta la presencia de una opinión pública progubernamental con criterios dispares, debe exigir a los miembros del gobierno que sigan protocolos muypautados para la comunicación de políticas, debe diseñar criterios para gestionar crisis de gobierno, debe crear órganos plurales de coordinación de la acción de gobierno, debe clarificar las relaciones entre el gobierno ylos grupos parlamentarios que lo apoyan, debe evitar una inflación de departamentos yde cargos de sottogoverno ydebe compatibilizar el impulso de una acción de gobierno compartido con las identidades partidistas respectivas.
Buena muestra de la normalidad política del ejercicio del poder compartido es la proliferación de los gobiernos de coalición en el contexto europeo así como en nuestro entorno inmediato. Más de dos tercios de los gobiernos europeos desde 1945 han sido protagonizados por más de un partido (72,3%), entre los que destacan los casos de Alemania, Austria, Bélgica, Finlandia, Holanda o Italia. En el contexto español, si bien en el ámbito estatal no se ha formalizado ningún gobierno de coalición a pesar de la existencia de situaciones minoritarias que lo hubieran hecho altamente recomendable (el último gobierno González, el primero de Aznar o el actual de Rodríguez Zapatero), lo cierto es que el ámbito autonómico sí presenta un número considerable de gobiernos de coalición.
Hasta en trece de las diecisiete comunidades autónomas ha habido, desde su formación, alguna experiencia coalicional (en todas menos Madrid, Extremadura, Castilla-La Mancha yMurcia), con lo que en su conjunto suponen casi la mitad del total de gobiernos autonómicos (48,4%). Además, los gobiernos de coalición han sido el tipo de gobierno más empleado en País Vasco, Canarias yCantabria, así como en Catalunya (Convergència i Unió). Esta cotidianidad en la práctica de la política de las coaliciones en Catalunya se ve reforzada además por el hecho de que más del 75% de los municipios de más de 10.000 habitantes ycapitales de comarca estan ahora liderados por gobiernos de coalición (77,4%).
Ala vista de estos datos, no parece demasiado razonable calificar a los gobiernos de coalición como inestables, ineficientes o ilegítimos, sino todo lo contrario. La cultura coalicional se fundamenta en el establecimiento de acuerdos, en la suma de diversos puntos de vista yopciones políticas que redundan en una mayor legitimación de la acción de gobierno. Además, la generalización del poder compartido, aunque precisa de mayores esfuerzos en la corresponsabilización política de los socios, redunda al final en el afianzamiento de los valores democráticos, la cultura política yel progreso social.

dimecres, 3 de gener del 2007

Propòsit

Abans de res, gràcies Joan, Rufí, Narcís i als comentaristes a qui no tinc el gust de conèixer per les paraules de benvinguda a la constel·lació blocaire. I ara que hi penso, m'adono que no he iniciat el meu bloc amb allò que marquen els cànons, és a dir, explicant els pròposits.

Amb aquest bloc voldria fer aportacions, i rebre'n, en forma de reflexions (o crítiques) que el dia a dia de la vida laboral potser no permet de fer. Evidentment, el desenvolupament de l'activitat blocaire els darrers temps, i les noves possibilitats ofertes per la última generació d'aplicacions d'internet, dóna una plataforma fantàstica per aquesta funció.

Les àrees temàtiques que modestament m'agrada abordar són, entre d'altres, la política i els moviments socials. No tant enteses com a recital d'argumentaris de partit, cada vegada més presents mediàticament, sinò més aviat en l'acepció de la política més propera als mecanismes de la presa de decisions, a les qüestions de governança, o a l'anàlisi de les intereaccions entre decisors públics i actors socials, econòmics o no governamentals. Ja ho veieu, amics politòlegs (Joan, Narcís, Miquel), que us tinc una mica d'enveja. Perdoneu l'agoserament. Serà que els juristes som uns politòlegs frustrats?.

A banda d'això també m'agradaria encentar discussions sobre literatura i altres arts (cinema, música i, perquè no? els petits plaers de la vida).

Això és la intenció, però de bones intencions l'infern n'és ple.