diumenge, 16 de març del 2008

Quaranta anys d'una primavera avortada...

Ho recordava ahir a El Pais l'escriptora d'orígen txec afincada a Catalunya Monika Zgustova. Ja fa quaranta anys de la primavera de Praga. L'experiència democratitzadora del socialisme que impulsà Alexander Dubcek al costat del poble de Txecoslovàquia, implementat llibertats individuals, permetent els viatges a l'estranger i establint la llibertat de premsa, entre d'altres mesures. És allò que s'anomenà socialisme de rostre humà, que negava el postulat soviètic d'obediència incondicional al partit comunista, tot afirmant el dret a actuar segons la pròpia consciència.

Dos mil tres-cents tancs soviètics avortaren aquella primavera. Sis-cents mils homes de Brezhnev trepitjaren els carrers de la Praga tortuosa de Kafka, de la Praga tabernària de Hrabal, de la Praga irònica del bon soldat Schwejk. Segurament ningú d'aquell exèrcit invasor havia llegit Kafka, Hrabal o Hasek.

Enmig d'una fenomenal resistència pacífica del seu poble, Dubcek fou portat al Kremlin i obligat a signar un compromís. A la seva tornada la ràdio emeté el seu discurs, entre plors de ràbia i vergonya, en què recomanava als txecoslovacs de cessar la resistència per a evitar un bany de sang.

La majoria d'intel·lectuals esquerranosos de l'Europa occidental no obriren la boca. Mentre, expulsat del partit, com un personatge de Kundera, Dubcek treballà els divuit anys següents com a administratiu d'una petita empresa forestal...

2 comentaris:

  1. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.

    ResponElimina
  2. el que estava buscant, gracies

    ResponElimina