diumenge, 5 d’agost del 2007

Retribucions dels electes locals.

Fa gairebé vint anys que segueixo molt de prop la política local (en alguna etapa fins i tot com a regidor) i aquests dies em resulta curiós comprovar que, com cada quatre anys, reapareix puntual el debat públic i mediàtic entorn de les retribucions dels alcaldes i regidors. Novament en molts pobles i ciutats aquest és el primer motiu de controvèrsia del mandat, just poques setmanes després de constituïr-se les corporacions locals. Sense voluntat de sentar cap càtedra ni d'extendre'm més d'allò que un lector en ple mes d'agost toleraria, vull compartir unes reflexions al respecte:

-Un alcalde ben pagat potser pot sortir car al municipi (tot i que si obté uns bons resultats el sou de l'alcalde haurà resultat una excel·lent inversió). Però un alcalde incompetent resultarà sempre absolutament ruïnós, encara que no cobri res.

-El sou no és gairebé mai un valor absolut des del moment que pretén compensar una capacitat, responsabilitat o dedicació. Els debats sobre la idoneïtat de les indemnitzacions als polítics adquireixen el seu veritable sentit quan s'hi incorpora la variable de la responsabilitat o de l'avaluació dels resultats.

-També com cada quatre anys he sentit proclamar la necessitat que una institució "superior" limiti les quantitats a percèbre pels electes locals. I ho han dit persones que sovint es proclamen defensors de l'autonomia local!. Sóc dels que penso que no cal tractar els electes locals d'immadurs, que estan suficientment capacitats (o igual de capacitats que els legisladors nacionals o estatals) per establir les retribucions adequades a cada situació. Ells i només ells n'hauran de donar compte al ciutadà que els ha escollit. No és això el que els britànics en diuen accountability?.

-Sempre he desconfiat dels polítics que no volen cobrar res.

-I una nota optimista: No fa tants anys les retribucions dels nostres gestors públics eren un veritable misteri, matèria donada a l'obscurantisme i a l'especulació. Per sort, avui dia el panorama ha canviat radicalment i s'ha guanyat en transparència, i les nòmines dels regidors es comenten a les sobretaules familiars. En aquest punt s'ha de reconèixer la feina feta pel Govern en l'anterior mandat, facilitant que els ciutadans, mitjançant un parell de clics d'internet, puguin conèixer els noms i les retribucions del tots els alts càrrecs i assessors de la Generalitat.

4 comentaris:

  1. Sí, totalment d'acord.

    També penso que si els polítics fóssin mal (poc) remunerats, només en serien aquelles persones amb un poder adquisitiu significatiu que tinguessin el temps per dedicar-s'hi, les ganes o els interessos. Al mateix temps que pervertiriem el principi d'igualtat d'oportunitats d'accedir a un càrrec públic.

    Em pregunto també què cobren els directius que gestionen un pressupost com el de per exemple, Torroella o l'Escala. Segurament, més que el que cobren la suma de sous dels dos alcaldes.

    Per altre banda si pretenem que els millors gestors s'ocupin de la cosa pública, que és la de tots, potser que els paguem una mica bé, no?

    Salut!

    ResponElimina
  2. Quina vergonya lo que heu fet a la Diputació.
    Quins mèrits teniu tu i en Vilert per cobrar el que cobreu, a part de dir que sou bons? Quin currículum teniu? Qui us contractaria? Us pagaria igual? Mans netes?Fàstic de polítics!!!

    ResponElimina
  3. Gràcies a molts polítics que no cobren, vosaltres teniu el sou que teniu. Una mica de respecte per totes les persones que des de els petits municipis fem política per estimació al nostre poble i al nostre país.
    Espero que per raons del càrrec tant a Vostè com al President de la Diputació els pugi transmetre el malestar que les vostres paraules han causat en molts petits Ajuntaments.

    Un Alcalde emprenyat que no cobra.

    ResponElimina
  4. desdeluegu,maku no es,els militans de base de ERC no troben arguments per la puja tan gran,no sabem com explicaro a la feina,al Sindicat a la ONG.es el de sempre la LLUITA DE CLASES , tambe dintre el partit. no volem ser com els altres,volem ser millors,volem la la llibertat,volem la justicia social , volem la indepencia
    volem debats politics.

    ResponElimina