dimecres, 23 de gener del 2008

Pluralitat, també territorial.

Fa uns mesos els membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya féren una jornada de treball a Girona, en una part de la qual hi forem convidats diversos responsables institucionals gironins. Tots coincidirem en lamentar l'escassa presència de les nostres comarques als mitjans de comunicació nacionals. Normalment si hi sortim és que n'ha passat alguna de grossa, o bé som objecte d'un tractament certament perifèric.

No sé si fou pels nostres laments, però estic molt content de saber que el CAC ha elaborat per primera vegada un informe sobre pluralisme territorial. L'informe, com no podria ser d'altra manera, ha constatat una concentració d'informació sobre la comarca del Barcelonès, molt per sobre del percentatge de població que hi viu. En concret, mentre que aquesta comarca té el 31,2% de la població de Catalunya, TV3 li dedica el 59,1% del temps de notícia; TVE a Catalunya, el 55%; i 8tv, el 70,7%.

Ja és hora que quan es pensi en pluralisme no es pensi només en pluralisme polític. Esperem que aquests informes de pluralitat territorial es vagin actualitzant i, sobretot, s'introdueixin correctius per equilibrar el país també informativament. I és que també hi ha vida intel·ligent més enllà de les rondes.

1 comentari:

  1. Estic molt d'acord amb tu, cal un pluralisme territorial en tots els sentits. Lamentablement, els barcelonins només prenem consciència real d'aquest centralisme quan marxem a viure fora... A capital, un no veu més enllà de la realitat que l'envolta. Submergits en la nostra "caverna", fins que no sortim a l'exterior per propi peu, no prenem consciència que, més enllà, també hi ha vida.

    ResponElimina