dilluns, 13 d’agost del 2007

Xirinacs

Se'm fa complicat fer un comentari a l'alçada del que mereixeria la figura de Lluís Maria Xirinacs. La premsa diària ja ha publicat diversos apropaments a la seva persona, als quals poca cosa hi podria aportar. Només vull esmentar molt breument que per mi ha estat un referent en diverses de les seves activitats. Una de les quals, desenvolupada a través de la Fundació Randa, no és massa coneguda. Em refereixo al projecte Germanies, creat per Xirinacs per a promoure la democràcia participativa. Vaig conèixer el projecte casualment al bar Glaciar de la Plaça Reial de Barcelona (un bar, per cert, on sempre hi ocórren coses interessants). Allà el propi Xirinacs i els seus col·laboradors hi feien xerrades explicatives i hi distribuïen documentació. La informació em fou d'utilitat per una tesina que vaig fer sobre la participació ciutadana.

La darrera vegada que vaig veure en Xirinacs fou aquesta tardor, quan ens creuàvem al matí a primera hora, al carrer Pau Claris o Roger de Llúria, ara no ho recordo amb precisió, quan jo anava a la feina i ell caminava per la vorera. No sé si s'adreçava al seu despatx o a comprar la premsa, en tot cas es tractava d'alguna mena de rutina diària, donat que el veia sovint, sempre a la mateixa hora i per la mateixa zona. Anava molt a poc a poc, sempre pensatiu. Mai em vaig atrevir a saludar-lo. En qualsevol cas, que descansi en pau Lluís Maria Xirinacs.

2 comentaris:

  1. Poca gent ha fet menció de Xirinacs, Jordi. Tu has tingut la sort de contactar amb ell quan ja gairebé havia decidit apartar-se de tots els aparadors. Jo el vaig admirar fa molts anys i el vaig sentir en moments de lluita aferrissada. M'agrada que l'esmentis, és una persona amb un carisma i un fer que caldria reivindicar. Finalment, com que el món no s'aturava, va decidir baixar ell. Comparteixo el desig de què trobi la pau allà on sigui.

    ResponElimina
  2. Zel, gràcies pel teu comentari. Matitzo que no vaig tenir un contacte personal directe amb Xirinacs. D'altra banda, felicitats pel teu bloc.

    ResponElimina