diumenge, 18 de novembre del 2007

Un futur de color de gos com fuig.

Aquest matí de diumenge he assistit a la cloenda del 3er Congrés de la Immigració a Catalunya, invitat per l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya i la UGT, celebrat a la Coma Cros de Salt. A banda de poder-hi saludar bons amics d'aquest sindicat com la Dolors i en Camil, i de comprovar la bona beina que fan, m'ha resultat força suggerent la intervenció de l'ex-president Maragall.

Un Maragall interessat en remarcar que no es considera exactament socialista (i que ha aprofitat l'oportunitat per fer un spot del seu Partit Demòcrata Europeu), ha afirmat que els moviments migratoris i l'extensió del mestissatge ens porten inexhorablement a un futur sense negres, blancs, vermells o grocs, un futur en què tots serem de color de gos com fuig. Resulta d'una evidència matemàtica que, si la barreja va creixent mentre la reclosió dins del popi grup ètnic va minvant, al final tots serem mestissos. I potser no tan a llarg termini com sembla (penseu sinò en els canvis que hem experimentat a les nostres comunitats tan sols des de la generació dels nostres avis ençà). En qualsevol cas, m'ha agradat l'expressió de color de gos com fuig, pel que té d'entranyable, intraduïble i indefinible. L'ex-president també ha considerat que Europa només podrà recuperar el seu lideratge davant d'altres realitats mundials emergents si els europeus resolem la nostra complexitat interna, caracteritzada per diversos fets nacionals i regionals que demanden major veu pròpia.

Ara que a Catalunya tothom està refundant-se, repensant-se i montant plataformes, mentre el país real es deleix per Escenas de Matrimonio, s'obliden veritats pètries com aquestes. Europa no arrencarà sinò encaixa decididament els fets nacionals dins del seu projecte. Un projecte però que a la vegada ens ha de portar a superar la tribu. Així de clar. Com el color del gos com fuig.

1 comentari:

  1. Jordi,

    A l'Olla de Grills s'ha obert un debat interessant: o PSOE=PP o CAT=PSOE.

    http://olladegrills.wordpress.com/2007/11/18/o-psoepp-o-catpsoe/

    T'hi apuntes?

    Marc Arza
    www.catalunyafastforward.blogspot.com

    ResponElimina