dissabte, 1 de desembre del 2007

Independentisme majoritari flamenc?. No gràcies.

La situació política a Bèlgica continua a la deriva. Avui mateix, després de 174 dies de crisi, ha dimitit l'encarregat de formar govern i candidat més votat a les eleccions del passat juny, Yves Leterme.

Paral·lelament, al nostre país s'han escoltat algunes veus emmirallades amb l'independentisme flamenc. Em resulta sorprenent. Tot i que d'independentistes, a Flandes, com arreu, n'hi deu haver de tot tipus, el majoritari està representat al Parlament de Flandes pel Vlaams Belang ("Interès Flamenc"). És el partit amb més escons al Parlament Flamenc, a banda de ser el més votat en moltes ciutats i disposar de tres eurodiputats. Abans de 2004 s'anovemava Vlaams Blok, però aquell any hagué de canviar de nom ja que la formació fou il·legalitzada per racista (aquí trobareu la decisió de la Cort Suprema de Bèlgica).

El seu programa polític es basa en (segons Viquipèdia):
-L'autodeterminació de la nació flamenca per tal de formar un nou estat.
-L'oposició a l'ingrés de Turquia a la Unió Europea.
-Inicialment advocava per la expulsió de tots els inmigrants que no s'integressin, malgrat que a la actualitat els seus líders afirmen que es conformarien amb que aprenguessin el neerlandès i assimilessin els constums flamencs, tot i que, consideren el vel islàmic com a suficient motiu d'expulsió.
-L'eliminació del dèficit fiscal anual (12.000 milions d'euros/any, any 2005) amb Valònia que permetria millorar substancialment les pensions.
-És un partit de dretes, fortament conservador, independentista, republicà.

El meu admirat Jacques Brel, amb ascendents flamencs, dedicà, que jo sàpiga, un parell de cançons als flamencs. Una d'elles la titulà Les F.. I és que li repugnava escriure el nom complet dels flamencs. Aquí podeu llegir la lletra. Entre altres "perles" Brel afirma que els flamencs són nazis durant les guerres i catòlics entre elles. La crítica als seus compatriotes és despiatada: Messieurs les flamigants je vous emmerde. En la segona cançò, Les Flamandes, no tan dura, Brel ofereix una visió més irònica dels flamencs. Els canta com un poble conservador, tancat, rústic, ancorat als costums... Us n'ofereixo el video (aquí la lletra).





No m'estranya que en morir Brel, a Flandes aparegúessin pintades celebrant-ho.

La meva manera d'entendre la defensa dels drets nacionals parteix d'un reconeixament previ de la democràcia i dels drets personals i socials. En la línia de la gran manifestació d'aquesta tarda als carrers de Barcelona. A Flandes, en canvi, els independentistes majoritaris no serien els meus companys de viatge. No, a Flandes, jo no menjaria patates fregides ni musclos ni votaria mail el Vlaams Belang.

10 comentaris:

  1. Jordi,
    és per les raons que dones que s'han de diferenciar els partits i les propostes polítiques. No sempre l'independentisme és de factura democràtica, si propietat de les esquerres o les dretes..perquè a més del cas flamenc, està també el de la Lega del Nord italiana,feixistes declarats. S'ha d'estar atent que a vegades el bosc els arbres de la idependentzia! no deixen veure el bosc de la democràcia. Genial Brel! Gràcies.

    ResponElimina
  2. Trini, és evident que l'independentisme pot tenir, i de vegades té, manifestacions no democràtiques. Igualment que el socialisme, l'ecologisme o la defensa de la unitat d'Espanya. Però igual que aquestes ideologies, no hem de confondre una part amb el tot. I és que en general, l'independentisme és un moviment legítim i democràtic. Gràcies per la teva aportació.

    ResponElimina
  3. Doncs jo sóc demòcrata, d'esquerres i independentista, però estic fins als coll.... de la immigració que no s'integra (bàsicament, la musulmana). Espero que la teva opinió no sigui generalitzada a ERC, el meu partit, que vull continuar votant.

    ResponElimina
  4. Jordi, m'ha agradat.

    Salut i República!

    Lluís

    ResponElimina
  5. Per entendre bé la realitat belga, recomano la lectura del bloc de l'amic Jordi Perales (http://unviatge.blogspot.com/), qui ara mateix treballa a Brussel·les, a l'Aliança Lliure Europea, en representació d'Esquerra.

    Fins aviat!

    ResponElimina
  6. Anònim, llegeix la declaració ideològica d'ERC, així com el programa en matèria d'acolliment als nouvinguts. Veuràs com posicionaments d'exclosió de la immigració no hi tenen cabuda. Lluís, és un honor saber que em llegeixes, i un estímul. Narcís, gràcies, llegiré el bloc del company que em recomanes i, per cert, enhorabona per les teves cròniques russes. No me les perdo.

    Finalment voldria recollir el missatge que m'ha fet arribar la Marisa, una bona amiga resident a Flandes. És cert que el Vlaams Belang no és la formació amb més escons al Parlament regional, ja que aquesta condició la ostenta CD&V - N-VA. Però com que aquesta formació és una coalició de partits, segurament, considerant els partits individualment, el VB segueix essent qui té més escons. Rectifico també en el sentit que el VB no és el partit més votat en moltes ciutat. I per acabar vull deixar expressa constància que, afortunadament, a Flandes hi ha molts independentistes (aquests sí: companys de viatge) que no se senten indentificats amb el Vlaams Belang, sinò que més aviat se'n senten avergonyits.

    ResponElimina
  7. Jordi, jo també me l'he llegida la declaració ideològica del partit. Diu exactament això:

    "Els pobles sobirans tenen dret a decidir democràticament quins fluxos immigratoris accepten d’acord amb les possibilitats que les poblacions immigrades puguin disposar d’un treball i d’un nivell de vida dignes, que en faciliti la incorporació social. Aquesta incorporació caldrà que sigui prioritzada per les entitats locals. La immigració assumida legalment ha de tenir els drets i els deures que reconeguin els tractats internacionals i les lleis."

    O sigui, que com a militant d'ERC puc defensar perfectament que:

    a)Catalunya té dret a decidir, aquí no hi cap tothom. La immigració ha d'entrar legalment, de forma controlada, i ha de complir la legalitat vigent.

    b)Com a republicans, hem de continuar lluitant per la separació entre la religió i la vida pública.

    c)Qui no respecti els punts anteriors, ha de ser expulsat automàticament del país (sens perjudici de la condemna penal que li correspongui).

    En això s'hi pot estar d'acord, o no estar-hi (només faltaria!). Però NO es pot titllar qui ho defensi de no ser respectuós amb la línia ideològica del partit.

    Afortunadament, aquest partit és ben divers, i hi cap tothom des d'una perspectiva d'esquerres, republicana i independentista.

    Salut d'un militant de 8 anys de carnet!

    ResponElimina
  8. Poria estar d'acord amb aquest comentari,que no es el mateix que dir estar hasta els coll...dels musulmants perque no s'integran.Al meu poble per festa mentre jo ballo sardanes els "catellans"fan Vaquillas.Que vol dir integraciò?
    Salut a tothom.Adeu.

    ResponElimina
  9. No voldria agafar el protagonisme que no em pertoca, però l'anònim de les 20:10 hauria de rellegir el meu comentari inicial. No diu el que ell diu que diu. Salut!

    ResponElimina
  10. El que dius de Jacques Brel és com el tòpic que els alemanys són nazis. Doncs, queda't amb la preciosa cançó Marieke del mateix Brel ;). Amb el VB s'ha fet el rídicul, el fet de fer el cordó sanitari ha aconseguit que tot el vot antigovernamental, anti-qualsevol altre partit -el vot és obligatori a Bèlgica i la majoria dels altres partits mana-. De més, ha quedat com l'únic referent a l'oposició independentista i davant la frustració per les negatives valones. Si ara Flandes fos independent baixarien molt, crec jo.

    Flandes és molt bonica com per dir el que has dit, mmm musclos!

    ResponElimina