diumenge, 1 d’abril del 2007

Entrevista a Diari de Girona

«Tenim una fuga de cervells amb la gent que va cada dia a treballar a Barcelona»

Balanç. Martinoy fa un balanç positiu i té perspectives optimistes per al futur, des del seu despatx de la delegació.

Entrevista a Jordi Martinoy, Delegat del Govern de la Generalitat a Girona

Aquesta mateixa setmana s´han complert els 100 primers dies de Martinoy com a delegat del Govern a Girona. L´excap de Governació es mostra satisfet i optimista amb el que s´ha fet i els reptes que li queden per davant. No se n´amaga de reconèixer que falten Mossos o que calen mesures per facilitar llocs de feina a gironins que acaben marxant fora. Creu fermament en la divisió entre Govern i partits polítics i sap que un cafè «val 1,20 euros»


Rafa Garrido, Girona.
-Després de cent dies al càrrec, la pregunta per començar és obligada: el balanç que fa imagino que és positiu, no?
-Sí, és positiu. Hem continuat el que s´estava fent i les comarques gironines estan en una situació positiva i amb bones expectatives i bones oportunitats de futur.
-Amb això i tot, segur que hi ha un element que li ha fet perdre el son en aquests primers mesos com a delegat.
-Sí, hi ha problemes, evidentment. Malgrat els indicadors econòmica positius, aquests no arriben a tothom ni a totes les comarques. Hem viscut petits problemes, hem ajudat algun alcalde amb accidents o incendis. Això no té una transcendència gran, però en pobles petits sí, i són moments que preocupen. I posats a parlar de coses que em preocupen n´hi ha unes quantes. Tenim dèficits a les comarques gironines, i un d´ells el veiem cada matí al Catalunya Express. Tenim una gran quantitat de gent que se´n va a treballar a Barcelona perquè no té una feina amb una qualificació suficient aquí. Tenim una fuga de cervells cada matí. En canvi, molts empresaris busquen mà d´obra qualificada que diuen que no trobem. Alguna cosa passa aquí i ens hi hem de posar per fer coincidir oferta i demanda. També hi ha un cert funcionament individualista. Allò de «si jo vaig bé no em preocupa el que passa a fora de casa». Es veu una certa desresponsabilització de les coses col·lectives: necessitem això i això altre, però no ho volem al costat de casa.
-Abans vostè va ocupar la delegació de Governació i després va marxar amb l'expulsió d'ERC del Govern. Es veia en aquell moment tornant a ser membre de la jerarquia governamental?
-No, no. Jo em veia tornant a la meva vida professional. Jo sóc funcionari de la casa i jo ja tenia tots els càlculs per tornar-hi.
-Potser és una percepció exclusivament meva, però probablement que vostè hagi accedit a aquest càrrec com el primer delegat d'ERC a Girona no és més que un pur simbolisme polític. La diferència a la pràctica entre un delegat i un altre no es percep.
-No ho sé. No tinc l´objectivitat suficient per respondre. D´altra banda, és difícil deixar una empremta política en el que es fa en un càrrec com el de delegat. Les diferències són més de tarannà personal que de partit.
-Vostè s'ha quedat amb les competències de Governació i han decidit eliminar la figura del delegat a Girona d'aquest departament. Alguns van dir quan es va prendre aquesta decisió que això demostrava que o bé abans no tenia molta feina o que ara preveia no tenir-ne molta més.
-Bé, això ja era així en l´última etapa de Pia Bosch, en tota l´etapa de Ferran Cordón i també en tota la història de la delegació anterior a què jo fos nomenat delegat de Governació. Com que jo sóc funcionari de la casa, abans entrava en un nivell intern de molta gestió, molt tècnic. Ara no hi entro i això ho fan els tècnics.
-Fa unes setmanes van fer-se la foto tots els dirigents territorials de Girona, a excepció d'un: el d'Interior. Dóna vostè per segur que no es nomenarà?
-No. El lloc d´Interior no està vacant perquè no existeix. El director d´Interior sóc jo, les competències són del delegat. Això pot canviar? Sí. Però no es pot dir que falta un delegat perquè no s´ha creat la figura. Sabem que un departament està reflexionant la manera d´organitzar-se en el territori. Però no sabem la figura.
-Fins que estigui nomenat el delegat -si es nomena-, les competències són seves. Amb les dades que vostè té, quants Mossos d'Esquadra falten a Girona?
-Depèn del que es consideri el punt òptim de Mossos. Hi ha gent que voldria un mosso a cada casa. Per a ells, en falten molts. Però si parlem d´un nivell de seguretat raonable, jo crec que estem bé. Ara, sí, falten mossos i el mateix Departament d´Interior ho ha dit. I en falten perquè les previsions de mossos provinents d´altres cossos policials no s´han complert. Per tant, estarem entre un any i mig i dos anys, fins que no s´hagi completat el desplegament, que a Girona segurament aniria més bé tenir més mossos i no podrem. Però la pregunta que em faig és: amb els que tenim podem satisfer un bon nivell de seguretat? Jo crec que sí, decididament. Completat el desplegament podrem tenir més efectius. No obstant això, a l´hora de comptar agents de Girona, hem de tenir en compte que tenim unitats d´investigació, de suport, d´auxiliars que des de Barcelona treballen per Girona.
-L´exdelegada Pia Bosch (PSC) va atribuir part de l'augment de robatoris a l'atractiu dels habitatges dels gironins i el seu elevat nivell de vida. També creu vostè això?
-No, no crec que hi hagi una relació causa-efecte amb això. Estem en una situació semblant a altres territoris veïns i en un determinat moment alguns episodis de bandes passaven aquí per proximitat a una zona fronterera i per proximitat a Barcelona.
-Un dels temes que es va engegar la legislatura passada i que en teoria s'ha de tornar a abordar és la divisió territorial. Quan creu vostè que estarà tancat això?
-Primer hem de mirar com queda l´Estatut i si se´ns atorguen les competències per legislar en aquesta matèria. Si queda tal com està, jo crec que en la segona meitat d´aquesta legislatura la llei pot estar llesta.
-Entre les diverses possibilitats que es preveien per aquesta divisió hi havia algunes que treien territori a Girona i d'altres que n'afegien. Vostè per quina es decanta?
-Girona serà la demarcació que quedarà més semblant a com està ara de tot Catalunya. Queden dos punts que s´ha de mirar com es delimiten però ja s´apunta com poden resoldre´s. D´una banda sembla que la Cerdanya anirà a la vegueria de l´Alt Pirineu. I d´altra part, queda per veure si determinats municipis del Maresme Nord podrien entrar en la de Girona. Sembla que els promateixos municipis s´han manifestat en aquest sentit i és lògic que anem cap a la divisió dels actuals llindars del Bisbat en aquesta part.
-Els partits que ara estan al Govern sempre criticaven a CiU que repartia els diners amb criteris polítics. Vostès com s'ho fan amb el Puosc?
-Miri, si s´hi fixa, ara aquesta crítica ja no existeix. Nosaltres aconseguim la unanimitat en la Comissió de Cooperació Local, on tots els partits voten a favor. I això només s´aconsegueix sent transparent i objectiu.
-El nou edifici de l'antic Santa Caterina l'estrenarà vostè. Li fa especial il·lusió?
-Em fa il·lusió, tot i que hi haurà un període que no serà fàcil, perquè serà el repte organitzatiu de la Generalitat reinstaurada.
-S'acompliran els terminis previstos i el pressupost?
-Sí, sí, jo crec que sí.
-L'aeroport està creixent a un ritme vertiginós. És vostè dels que pensa que la segona pista ha de ser una prioritat immediata?
-No és immediata, però s´ha de reservar el sòl. No es pot no tenir previsió de futur, perquè els municipis tenen tot el dret de planificar i necessiten saber què vol fer la Generalitat a la llarga allà. Però no és immediat. De fet, amb les millores que es faran, Vilobí pot créixer amb nombre de vols sense la segona pista.
-I fins a quan el Govern hauria d'estar sustentant les rutes?
-Fins que estiguin tots els vols plenament consolidats. De fet, la quantitat que s´hi dedica i l´impacte tan positiu que té és una desproporció. Hem interioritzat tots tant els vols de Girona que seria difícil ara dir que deixem d´intervenir-hi. És un èxit que tothom reconeix.
-La facultat de Medicina per la UdG sembla que s'allunya cada dia més. Tenint en compte que Blanca Palmada, comissariada d'Universitats, és gironina i d'ERC, no ha intentat pressionar vostè perquè això canviï?
-Des de la delegació es fa molta feina que no es veu, i aquesta n´és una. Nosaltres estem treballant molt intensament perquè hi ha una gran il·lusió a les comarques gironines per aquest projecte, i la compartim. Jo tinc el convenciment que aquesta il·lusió es pot veure satisfeta.
-Ara, aprofitant que vostè és d'ERC i del Govern el posaré contra la paret. Vostè creu com Josep Lluís Carod-Rovira que l´estira-i-arronsa de l'autodeterminació posa en perill de nou la imatge d'unitat del Govern i és una tornada al Dragon Khan?
-No, si s´hi fixa, les declaracions des dels partits no les fan els responsables del Govern. Iceta, Bosch o Vendrell... Els partits divideixen molt el que és el Govern de les lluites polítiques del dia a dia. Ens hi hem d´acostumar. El Govern està preservat de tot això.
-Vostè és dels polítics que sap el preu d´un cafè i d´un bitllet de tren a Barcelona, o és com el president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero?
-I tant que ho sé! El bitllet de tren està al voltant dels 6 euros. Jo he anat a Barcelona diàriament fa molt poc. I ara acabo de pagar un cafè a 1 euro amb 20 cèntims.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada