diumenge, 16 de setembre del 2007

Francesc Gimeno torna a Torroella.

Céret té Soutine, Cotlliure té Derain o Matisse, Arles té Van Gogh.... tots ells emprenguéren un viatge personal i artístic a la recerca de la llum del Mediterrani. Torroella té Gimeno.

Per mi, de petit, el pintor Gimeno era el nom d'un carrer, el carrer dels meus avis. Un carrer, doncs, que fou un dels països del continent que és la pàtria de la infància. De més gran vaig saber que Gimeno fou un gran artista. En aprofundir en la seva obra, sobretot a partir de l'antològica al MNAC Gimeno un artista maleït, vaig tenir clar que es tracta d'un dels millors pintors catalans del segle passat.


Dissabte s'inaugurà a Torroella la mostra Francesc Gimeno i els paisatgistes del Montgrí, segurament una de les millors exposicions de la rentrée cultural a les comarques gironines. Coproduïda pel Museu d'Art de Girona i pel Museu de la Mediterrània de Torroella, la mostra ens reconcilia novament com a torroellencs amb un dels hostes més interessants que hem acollit al poble. La importància històrica d'aquesta exposició la remarcaren molt bé en els seus parlaments durant l'acte de presentació l'alcalde Margall i el tinent d'alcalde Rufí. És el resultat del magnífic treball realitzat per Mariona Seguranyes, comissariada de l'exposició, gràcies a una de les beques Joan Torró, que cada any atorga l'ajuntament amb la col·laboració de la Delegació del Govern. A banda dels quadres de Francesc Gimeno la mostra també acull obres de Martí Gimeno, Joaquim Mir, Ramon Call, Modest Urgell i Josep Maria Mascort.

El pintor maleït, el solitari itinerant, a qui Pla dedicà un dels seus Homenots, l'outsider que amb la seva paleta captà magistralment la llum i els colors de l'Empordà, siguin les teulades de Torroella o les escenes marineres pintades des de Cala Fornells (on el pintor es retirà a una barraca de pescadors, en una entrega gairebé mística a l'art i a la pintura), sí, el gran pintor Gimeno ha tornat a Torroella. Es mereix la millor acollida.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada